fredag 11 september 2009

Ve och fasa fikafatet är tomt!!!!

I går bakade Jimmy jättegoda chokladrutor. Eller kärleksmums. Tror dom har lite olika namn. Mamma brukar säga det senare, här hemma säger vi chokladrutor=)

Grabbarna fikade lite på kvällen inne i datarummet. Vi har en tv där, så alla kikade på Simpsons medan jag var ut på en liten kvällsrunda med vovvsingen.

När vi kom tillbaka hade familjeskaran förflyttat sig in till andra tv:en. Jimmy hade upptäckt att Idol var klockan åtta och inte klockan nio som det var kvällen före, så det slutade med att smågrabbarna flyttade efter och skippade Simpsons framför sångfåglarna.

Jag slog mig åxå ner i soffan och lilla flipperöra tog sig en lov runt huset som vanligt för att se om matte lyckats glömma nån dörr öppen..

Det hade jag som tur var inte men jag undrade varför han kom tillbaka slickandes sig om munnen..
"-Chokladrutorna?! Var det nåt kvar av dom på fatet?!"

Hampus sprang i väg och kom tillbaka med ett tomt fat...
"-Det var två kvar ....Fast alltså inte nu längre..."

Finns ju en hel lista på om vad som är mindre bra eller riktigt aja baja som hundar inte bör äta. Vad jag har förstått så ligger väl choklad på aja baja listan om det äts i farligt stor mängd. Nu var bara frågan om två bitar chokladrutor var farligt...

Ut och googla!! Hittade mycket att läsa om hundar och choklad och skräckexempel om läskiga symptom som hjärtklappning, blodiga kräkningar och dödsfall. Men eftersom det var svårt för oss att exakt avgöra hur mycket av det farliga ämnet teobromin som finns i choklad, beslöt vi oss för att ringa Strömsholm. Där tyckte hon vi skulle ringa giftinformationen för dom var duktiga på att räkna ut hur mycket som var ..."okej" att dom fick i sig.

Fick tala med en väldigt trevlig tjej som tog uppgift om hur mycket han vägde och hur mycket kako det var i hela kakan osv. Efter ett par minuters lite nervös väntan kom hon tillbaka till luren .
Vad hon räknat ut efter deras tabeller var det ingen livsfarlig mängd han fått i sig; 6 mg/ kg kroppsvikt. För att det skulle vara farligt skulle han ätit så mycket som 20mg. Men självklart, menade hon på , att alla hundar reagerar olika så håll koll på symptom som att han vill kissa ofta, törstar mycket, blodiga kräkningar, diarrer, stelhet, överenergisk, har svårt att vara still(jamen hallå!? Det är en faraohund vi pratar om! Han är ju aldrig still...) och fler där till.
Symptomen kunde komma mellan 4-24 timmar.

Det har nu gått 12 timmar...Än inga konstigheter.

Nu rärknar vi ner till framåt nio i kväll då tiden har gått ut.

En annan sak som jag läste i går kväll på nåt forum var att teobrominet lagrar sig i kroppen hos hundar. Dom kan alltså inte göra sig av med det. Så ett par chokladrutor i månaden är alltså inget att rekomendera...

Hej hopp....

1 kommentar:

  1. De är ena rackarae de där små liven. Har trott många gånger att min lilla skit ska dö! Hon har gått ner sig i träsk, gått på huggorm, rusat i full fart in i husväggen, mm.... Ett och annat grått hår extra får man. Men det är det ju värt!!!!

    SvaraRadera